Mød grundlæggeren
bag Goldschmidts Musikakademi

Henrik Goldschmidt grundlagde Goldschmidts Musikakademi i 2011 og fortæller her om baggrunden:

Jeg er uddannet musiker fra Karajan Akademiet i Berlin og har fra 1985 til nu været solo-oboist i Det Kgl. Kapel. I 2003 dannede jeg fredsorkestret The Middle East Peace Orchestra, hvor musikere med vidt forskellig baggrund mødes i et kunstnerisk samarbejde på tværs af eksisterende fordomme og modsætninger. Vi skaber respekt for hinandens kultur og åbner mulighed for venskaber.

Jeg har haft det privilegium at bo i Jerusalem i en periode af mit liv. Jeg rejste herfra til Ramallah på Vestbredden og videre til små landsbyer, hvor jeg spillede musik med palæstinesiske børn. Det var en stor gave for mig at opleve den effekt, musik har. Børnene og jeg kunne skabe momenter af fællesskab, som ellers ikke fandtes. Momenter af skønhed og af ømhed. En varm kontrast til en usikker, voldsom og brutal hverdag. Børnene tog imod mig og musikken med en appetit på samvær, jeg blev rørt over og inspireret af.

citationstegn-lilla

Vi skaber respekt for hinandens kultur og åbner mulighed for venskaber
Henrik Goldschmidt

Meningsfulde koncerter

Jeg inviterede palæstinensiske og israelske børn til Danmark, og sammen med The Middle East Peace Orchestra spillede vi julekoncerter for fred på Det Kgl. Teater og på Rigshospitalet. Børnene sang både på arabisk og på hebraisk og dannede venskaber, som eksisterer den dag i dag. Børnene voksede op på hver sin side af en ond og voldelig konflikt, men de lærte hinanden at kende, hinandens familier at kende og fik indsigt i hinandens kultur. De har erfaret, at der findes andre veje end voldens og krigens. De sang med smerte og længsel efter fred, men de gjorde det med en næsten overvældende livsglæde. Vores samvær var fyldt af varme og latter og pjank og – dyb alvor. Det gjaldt noget, det her. Derfor blev koncerterne så intense og så meningsfyldte.

Hjemme i Danmark

Hjemme i Danmark gør jeg nu det samme. Bringer børn sammen i musikken. Giver tilbud om gratis musikundervisning og gratis lån af instrument på Goldschmidts Musikakademi, hvor vi byder alle børn velkomne. Vi har børn fra utallige kulturer og med vidt forskellig tro, og i vores kor synges der på 30 sprog! Vi lægger vægt på sammenspillet, at respektere hinanden og lytte. Være solist og ensemblespiller på én gang.

Det er vigtigt, at eleverne og deres forældre oplever vores dagligdag som rar, velorganiseret og fuld af traditioner. Vi har eksisteret siden 2011 med støtte fra private donationer, entreindtægter fra vores mange koncerter og først og fremmest fra store fonde.

Målet for vores skole er at skabe venskaber mellem eleverne og give dem en platform at mødes på. Og det lykkes. Vi synger og spiller for og med hinanden, muslimer, jøder, kristne, det spiller ingen rolle.

Forside til bogen "Manden der ville reparere verden med musik"

»Manden der ville reparere verden med musik«

er et portræt af Henrik Goldschmidt, der har fortalt sin historie til journalist Daniel Øhrstrøm.

Bogen udkom på Kristeligt Dagblads Forlag i 2019 og kan købes her.